KRUIDEN

 Sinds de opkomst van de farmaceutische industrie is de werking van veel kruiden in de vergetelheid geraakt. Moderne artsen gingen werken met moderne medicijnen. Maar intussen weten we dat ook aan chemisch medicijngebruik soms nadelen kleven. Met huis- , tuin- en keuken kwalen, als verkoudheid, griep etc. kunnen met kruiden vaak een heel eind uit de voeten. De laatste tijd wint het gebruik van dergelijke natuurmiddelen aan populariteit. 

Meerdere toepassingen 

Maar kruiden kennen ook nog andere toepassingen.  Zo zijn er de geurkruiden. Een heel bekende is de Lavendel; en ook: het eucalyptusblad.. Ook worden er wel kruiden gemengd voor geurzakjes. Kamille, vlier, roos, marjolein zijn een paar voorbeelden van geurkruiden.

Sommige kruiden hebben een cosmetische functie. Zo kan rozemarijn gebruikt worden om het haar te spoelen. En vanouds al wordt hysop gebruikt om zijn reinigende werking, bijvoorbeeld in het badwater.

En natuurlijk worden kruiden gebruikt in de keuken. Eén- en tweejarige keukenkruiden als basilicum, peterselie e.d. staan geregeld bij de supermarkt te koop. Je kunt ze in potje in de vensterbank zetten, maar ook op een beschut plekje in de tuin. In dit laatste geval  is het vaak langer te gebruiken. Sommige mensen richten een speciaal kruidentuintje in, maar kruiden als munt, tijm, bieslook zijn meerjarig en kunnen in principe ook gewoon in een vaste plantenborder worden gezet. In de regel geldt: hoe vaker getopt, des te langer plezier van de kruiden.

Nieuwsgierig of vragen? Een mooie internetsite is:www.tuinadvies.be/kruiden. In Fryslân ligt te Buitenpost een heel bekende botanische tuin: De Kruidhof. www.dekruidhof.nl

En schroom niet om contact  te zoeken voor nader advies.

Terug naar de vorige pagina