SNOEITIPS

Hebt u een knotwilg in de tuin? Dan is februari een goed moment om hem te knottten. De katjes kunnen mooi in de vaas. Zo dicht mogelijk tegen de knot aan snoeien. Zorg ervoor dat er geen 'kapstokken' blijven zitten. Die sterven af en vormen vervolgens een bron voor ziekte.
Wilgen kunnen overigens geknot worden van november tot maart.
Het maakt de boom niet zoveel uit. Bij laat knotten krijg je wel latere uitloop.

De meeste loofbomen (bladverliezend) zijn te snoeien tussen november en maart. Een aantal bomen moet men in verband met "bloeden" snoeien voor de kortste of (vlak) na de langste dag: Acer; Betula, Vitis.

Wilt u met snoei groei bewerkstelligen op (jonge) Buxus? Snoeien (in eind februari); in de 14 dagen na de IJsheiligen (=eind mei); in de 14 dagen na de PC-kaatspartij (= de eerste 14 dagen van augustus). NB.: snoeien bij droog, donker weer. In de 14 dagen voor de snoeibeurt mest geven.

Voor een Buddleia (= vlinderstruik) is het goed deze in de tweede helft van maart rigoreus terug te snoeien. Ca. 15 cm. van de twijgen laten staan. Voor Hydrangea pan. CV's  (pluimhortensia's) geldt dezelfde snoeiwijze, alsook voor verschillende Cornus (kornoelje)-soorten, Caryopteris (= blauwbaard) en Perovskia (= struik- lavendel).

Het hangwilgje ( Salix caprea 'Kilmarnock' ) dient gesnoeid te worden als de katjes zijn uitgebloeid. Voor snoeiwijze: zie boven bij de knotwilg. Hetzelfde geldt voor de Prunus triloba (= amandelboompje): na de bloei knotten. 

Jonge coniferen kun je bijpunten in maart/april, voor de voorjaarsgroei dus. Dit bijpunten kan met een scherp snoeimes. Deze handeling wordt sporen genoemd en dient om de plant te begeleiden naar zijn definitieve model.
Volwassen coniferenheggen: knippen in juni en september.

Een aantal wintergroene heesters snoeit men halverwege de top en de basis. Vb.: Lavandula, Erica (= heide, Potentilla (=ganzerik). Bij deze snoei altijd bladeren cq. loof aan de takken laten zitten: anders lopen de planten moeilijk of in het geheel niet meer uit. Tijdstip: na de vorst, in maart. Voor Lavadula geldt: na de bloei de bloemen wegknippen. Ook dan is het goed de looftoppen mee af te knippen. Mahonia aquifolium CV na de bloei terugknippen. Dit bevordert de bossigheid van de struik.


Overigens: vragen over snoeien??? Laat het ons weten via de pagina: REAGEER!

Terug